Daržovių sultinys su pievagrybiais
Stengiuosi visada turėti naminio daržovių sultinio. Tai ne tik papildomas vitaminų ir mineralų šaltinis, kurį galima integruoti į patiekalus, tačiau ir puiki proga suvartoti daržovių likučius. Ir nereikia jokio prisiruošimo jį išsivirti, tiesiog dedi tai, ką randi šaldytuve. Tikriausiai kaip ir visi lietuviai, mano šeima taip pat labai mėgsta grybauti, tai gal todėl verdant šį sultinį visada prisimenu savo tėvus ir vaikystę, kai po pusdienio miške su tėvais valydavome grybus, po to juos virdavome. Šis prisiminimas kyla iš to, kad sultiniui umami prideda pievagrybiai ir sudaro žemišką, subtilų skonį, kupiną jaukumo. Išbandykite ir jūs šį sultinį išsivirti namuose, nes aromatas ne tik sukurs jaukumą, bet taip pat savaitės eigoje bus lengviau ruošti įvairius patiekalus.
Porcijų skaičius: ~1,3–1,4 l (5–6 puodeliai)
Ingredientai:
2 didelės morkos, stambiai supjaustytos (galima su lapais)
2 saliero stiebai su lapais, stambiai supjaustyti
1 vidutinis svogūnas, supjaustytas į keturias dalis (su lukštu)
2 skiltelės česnako, sutraiškytos (su lukštu)
4–5 pievagrybiai, perpjauti pusiau
nedidelė sauja petražolių stiebų
1 lauro lapas
1 a. š. juodųjų pipirų žirnelių
pasirinktinai: brokolių stiebai/lapai, bulvių žievelės, žolelių likučiai
2 litrai vandens
Gaminimas:
Sudėkite visas supjaustytas daržoves, česnaką, grybus, petražolių stiebus, lauro lapą, pipirų žirnelius ir pasirinktinius likučius į didelį puodą.
Užpilkite 2 litrais šalto vandens (šaltas vanduo leidžia pamažu išgauti skonį ir išsaugoti jautresnius vitaminus).
Užvirinkite ant vidutinės kaitros. Sumažinkite kaitrą ir virkite atidengtą ant silpnos ugnies 45–60 min. Retkarčiais pamaišykite.
Nukoškite per smulkų sietelį ar marlę, lengvai paspausdami daržoves.
Supilkite į sandarų stiklinį indą ir kai visiškai atvės, laikykite šaldytuve iki 5 dienų.
Patarimai:
- Laikant sultinį šaldytuve, patogu ant taros užrašyti datą.
- Sultinį galima užšaldyti ledukų formelėse ir laikyti šaldiklyje iki 3 mėn.
- Likusias daržoves po virimo galima panaudoti užtepėlėms, įmaišyti į troškius ar panaudoti kaip sriubos tirštiklį.
Apytikslė maistinė vertė 1 porcijai (250 ml):
Kalorijos: 20 kcal | Baltymai: 0,7 g | Angliavandeniai: 4,2 g – iš jų skaidulos: 0,5 g | Riebalai: 0,2 g – iš jų sotieji: 0,04 g | Mononesočiosios: 0,05 g | Polinesočiosios (iš jų): Omega-3: 0,03 g • Omega-6: 0,06 g | Natris: 190 mg | Vitaminai / mineralai: kalis, magnis, kalcis, geležis, vitaminas B9 (folatai) A, C, K | Antioksidantai: polifenoliai, karotenoidai, flavonoidai.