Daržovių pusryčių pyragas

Žinot tuos lėtus ir ilgus rudens savaitgalio rytus, kai šviečia saulė, tačiau lauke jau juntama vėsa? Norisi namuose susikurti jaukumą per maistą. Jo kvapą. Tekstūras. Sotumą. Ir bendrystę prie stalo. Kepant šį daržovių pusryčių pyragą būtent tokios emocijos užplūdo mane. Be visų šiltų jausmų, šis pyragas yra tiesiog labai skanus. Švelniai sūrus, šiek tiek traškus iš išorės, tačiau drėgnas viduje. Ir tai dar vienas kūrybingas būdas suvalgyti kalną daržovių, gerai pasisotinti ir be vargo gauti daugybę vitaminų, mineralų ir skaidulų. Rekomenduoju šį pyragą iškepti, kai norėsite parodyti meilę sau ar tiems, su kuriais dalinatės savaitgalio rytą. 


Porcijų skaičius: 6

Ingredientai:

Pyrago pagrindas

  • 90 g avinžirnių miltų

  • 90 g avižų miltų

  • 30 g migdolų miltų

  • 1 a. š. kepimo sodos

  • 1 a. š. rūkytos paprikos miltelių

  • 1/4 a. š. maltos ciberžolės

  • 1/2 a. š. druskos

  • 3 v. š. maistinių mielių

  • 300 ml nesaldinto avižų pieno

  • 1 a. š. šviesaus miso

  • 1 v. š. obuolių acto

  • 1 v. š. tahini

  • 1 v. š. maltų linų sėmenų + 2 v. š. vandens

Daržovės

  • 1 vidutinės cukinijos (~180 g), stambiai tarkuotos

  • 1 morkos (~90 g), smulkiai tarkuotos

  • 150 g vyšninių pomidorų, pjaustytų per pusę

  • 1 šalotinio svogūno, pjaustyto kubeliais ar pusžiedžiais

  • 2 česnako skiltelės, traiškytos arba smulkiai pjaustytos

  • 1 v. š. citrinos sulčių

  • 1 a. š. citrinos žievelės

  • 1 v. š. petražolių, smulkiai pjaustytų

  • 1 v. š. šviežių krapų, smulkiai pjaustytų

  • 50 g poro, pjaustyto žiedeliais

  • 1 a. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus (EVOO)

Gaminimas:

  1. Daržovės. Sutarkuotą cukiniją pabarstykite žiupsneliu druskos ir palikite 5 minutėms išleisti skysčiui. Po to nuspauskite rankomis arba per marlę, kad liktų kuo mažiau drėgmės. Tai yra būtinas žingsnis.

  2. Į įkaitintą keptuvę, įpilkite aliejų ir sudėkite svogūnus, dalį porų, morkas, česnakus. Pakepkite ant silpnos ugnies iki lengvos karamelizacijos, taip gausime daugiau umami ir natūralaus saldumo.

  3. Pyrago pagrindas. Dideliame dubenyje sumaišykite avinžirnių, avižų ir migdolų miltus, kepimo sodą, ciberžolę, druską, rūkytos paprikos miltelius ir maistines mieles.

  4. Kitame inde gerai išmaišykite pieną, obuolių actą, tahini, miso pastą ir su vandeniu sumaišytus, išbrinkusius maltus linų sėmenis. Ingredientai turi gražiai susijungti.

  5. Šlapius ingredientus supilkite į sausą mišinį. Maišykite, kol masė taps vientisa.

  6. Daržovių ir tešlos sujungimas. Į tešlą įdėkite visas paruoštas daržoves ir žalumynus. Galite pasilikti dalį porų ir pomidoriukų ir jais papuošti pyrago viršų.

  7. Maišykite tik tiek, kad viskas pasiskirstytų tolygiai. Permaišius, tešla gali prarasti purumą. Tešlą palikite pastovėti 10–15 min. (Tam, kad miltai sugertų drėgmę ir pyragas keptų tolygiai, neatsiskirtų daržovės nuo tešlos. Taip pat šiuo metu aktyvuosis kepimo soda su obuolių actu bei susijungs visi skoniai). Tešla turi kristi nuo šaukšto, bet išlikti labai tiršta. Jeigu atrodo, kad šiek tiek norisi daugiau drėgmės, įpilkite 1–2 v. š. pieno papildomai.

  8. Kepimas. Čia labai svarbu įvertinti kokioje kepimo formoje kepsite pyragą.
    - Jeigu kepsite stiklinėje formoje (pvz., 16 x 25 cm), stiklas šilumą perduoda lėčiau, bet tolygiau. Todėl įkaitinkite orkaitę iki 160 °C su vėjeliu, uždenkite pyragą folija arba kepimo popieriumi ir kepkite 25–30 min. Tuomet foliją pašalinkite, įkaitinkite orkaitę iki 170 °C ir kepkite dar 20–25 min, iki auksinės spalvos. Išjungus orkaitę, pradarykite dureles ir palikite pyragą 10 min pastovėti.

    - Jeigu kepsite pyragą metalinėje kepimo formoje, tuomet iš pradžių įkaitinkite orkaitę iki 170 °C, kepkite 25 min uždengus su folija, po to be folijos dar 20–25 min. Ir taip pat išjungus orkaitę, pradarykite dureles ir palikite pyragą 10 min pastovėti.

    - Visada reikia būti atidiems ir stebėti kepimo eigą, nes priklausomai nuo formos dydžio ir medžiagos laikas gali skirtis.

Patarimai:
- Siūlau patiekti pyragą su citrininiu žolelių kremu ir sėklų granola, taip dar labiau praturtinant patiekalą naudingomis medžiagomis ir papildomu skoniu bei tekstūra.
- Daržovių sudėtį galima keisti kokias mėgstate. Pvz., galima naudoti grybus, žirnelius, paprikas ir t.t. Tik reikėtų atsižvelgti į tešlos tirštumą ir miltų kiekį.

Apytikslė maistinė vertė 1 porcijai:
Kalorijos: 240 kcal | Baltymai: 10,3 g | Angliavandeniai: 31,6 g – iš jų skaidulos: 6,3 g | Riebalai: 8,6 g – iš jų sotieji: 0,9 g | Mononesočiosios: 1,8 g | Polinesočiosios (iš jų): Omega-3: 0,4 g • Omega-6: 1 g | Natris: 280 mg | Vitaminai / mineralai: magnis, kalis, geležis, cinkas, kalcis, vitaminas B9 (folatai), A, C, K, E | Antioksidantai: polifenoliai, karotenoidai, flavonoidai.

Previous
Previous

Citrininis žolelių kremas

Next
Next

Daržovių sultinys su pievagrybiais