„Shawarma“ stiliaus keptų avinžirnių ir daržovių bowl

Šis receptas yra atsakymas į dažną klausimą: ką ir kaip gaminti iš daržovių, kad būtų ir sotu, ir skanu? O man patinka sakyti, kad skonis slypi paprastume. Ir tikrai, neretai šaldytuve turime įvairių daržovių, bet pritrūkstam idėjų, kaip jas paversti visaverčiu patiekalu. Tad šiuo receptu norėjau parodyti, kaip kasdienes, kartais pabodusias daržoves, pagaminti kitaip. Mano rytietiško stiliaus prieskonių interpretacija daržovėms suteikia naujo charakterio ir gylio. O pilno grūdo produktai ir ankštiniai prideda komforto ir kremiškumo. Šis bowl’as turi viską gerai savijautai: vitaminų, mineralų, skaidulų, baltymų ir ilgalaikės energijos. Neabejoju, kad po jo norėsis bėgti kilometrus. Skanaus!


Porcijų skaičius: 2

Ingredientai:

Pagrindas

  • 60 g bolivinės balandos, nevirtos

  • 60 g rudųjų ryžių, nevirtų

  • 1 svogūnas, pjaustytas pusžiedžiais

  • 1 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus (EVOO)

  • žiupsnelis druskos + vandens virimui

Prieskoniai

  • 1 a. š. kumino

  • 1 a. š. rūkytos paprikos miltelių

  • žiupsnelis Ceilono cinamono

  • 1/2 a. š. džiovinto česnako granulių arba miltelių

  • druska, pipirai pagal skonį

  • 2 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus (EVOO)

  • 1–2 v. š. vandens

  • šlakelis šviežios citrinos sulčių

Daržovės ir avinžirniai kepimui

  • 200 g virtų avinžirnių

  • 1/2 paprikos, pjaustytos juostelėmis (įvairių spalvų)

  • 1/2 baklažano, pjaustyto kubeliais

  • 1 didelės morkos, pjaustytos lazdelėmis

  • ~300 g žiedinio kopūsto, smulkinto žiedynais

Greitai marinuotas raudonasis svogūnas

  • 1 raudono svogūno, pjaustyto labai plonais pusžiedžiais (patogu naudoti pjaustyklę mandoliną)

  • 1–2 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių

  • žiupsnelis druskos

Gaminimas:

  1. Pagrindas. Ryžius ir bolivinę balandą gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu ir virkite pagal instrukcijas atskirai.

  2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite svogūnus ir apkepkite kol karamelizuosis, tada sudėkite išvirusius ryžius ir bolivinę balandą. Viską gerai išmaišykite ir apkepkite apie 2 min.

  3. Marinuotas raudonasis svogūnas. Smulkintą svogūną pamasažuokite su citrinos sultimis ir druska. Palikite marinuotis.

  4. Daržovės ir avinžirniai. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C su vejeliu.

  5. Gerai išmaišykite visus prieskonius su vandeniu, aliejumi ir citrinos sultimis.

  6. Prieskonių mišinyje apvoliokite daržoves, o atskirame inde – avinžirnius.

  7. Į vieną skardą, išklotą kepimo popieriumi, sudėkite daržoves, o į kitą – avinžirnius.

  8. Kepkite apie 20–25 min, kol daržovės šiek tiek apskrus (svarbiausia, kad nepradėtų rūkti ir juoduoti). Avinžirnius reikėtų kepti trumpiau – apie 15 min, kol taps auksinės spalvos.

  9. Patiekimas. Dubenyje arba lėkštėje pirmiausia dėkite ryžius ir bolivinę balandą. Tuomet daržoves, avinžirnius bei marinuotus svogūnus. Viską papildomai galite pagardinti šviežiomis žolelėmis bei sėklomis.

Apytikslė maistinė vertė 1 porcijai:
Kalorijos: 535 kcal | Baltymai: 19,4 g | Angliavandeniai: 69,8 g – iš jų skaidulos: 13,5 g | Riebalai: 15,2 g – iš jų sočiųjų: 2,3 g | Mononesočiosios: 8,4 g | Polinesočiosios (iš jų): Omega-3: 0,32 g • Omega-6: 4,1 g | Natris: ~270 mg | Vitaminai / mineralai: magnis, kalis, geležis, cinkas, kalcis, vitaminas A, C, K, E, B1, B6, B9 (folatai) | Antioksidantai: karotenoidai, polifenoliai, flavonoidai, antocianinai, sulforafanas, alilsulfidai.

Previous
Previous

Gaivios juodųjų lęšių salotos su citrusiniu padažu

Next
Next

Migdolų pienas